Gyakornoki felhívás!

A gyakornoki program lehetőséget nyújt arra, hogy a hallgatók bekapcsolódjanak az MTA Lendület program keretében indított „Verseny és negatív hálózatok” kutatásunkba, így értékes tapasztalatokat szerezzenek a társadalomtudományi kutatásszervezésről, a hálózatelemzésről és az empirikus szociológiai kutatás gyakorlatáról.

A gyakornokok a kutatócsoport mindennapi tevékenységében, a félév során felmerülő feladatokban vesznek részt, emellett érdeklődésüknek megfelelően valamelyik kutatási témába mélyebb betekintést nyerhetnek, illetve szerepet vállalnak a kutatási téma kidolgozásában és lebonyolításában.  A gyakornokok érdeklődése és a közös munka sikeressége alapján lehetőséget biztosítunk a kutatás témájához kapcsolódó magasabb szintű adatelemzésre (ez akár TDK-dolgozat vagy szakdolgozat elkészítését is jelentheti), pályázatírásban és egyéb projektjeinkben való közreműködésre. Az itt megszerzett gyakorlati tudás és tapasztalat ritka előnyt jelent azok számára, akik az egyetem elvégzése után kutatói-elemzői állást szeretnének. Heti rendszerességgel megtartott olvasóköreink és előadásaink pedig az elméleti tudás bővítéséhez járulnak hozzá.

Konkrét feladatkörök, melyekre társadalomtudományi képzésben résztvevő, történelem, fizikus, matematikus szakos hallgatók jelentkezését várjuk:

  • Általános iskolai adatfelvétel megszervezésében, lebonyolításában és leíró adatelemzésben való részvétel (iskolákkal való kapcsolattartás, kérdőíves lekérdezésben való részvétel, adattisztítás, adatelemzés, jelentések írása)
  • Középiskolai adatfelvétel során keletkezett adatokkal való foglalkozás és leíró adatelemzésben való részvétel (adattisztítás, adatelemzés, jelentések írása, kapcsolattartás)
  • Új laboratóriumi kísérletek megszervezésében és lebonyolításában való részvétel (kísérletek szervezése, tanulmányi verseny szervezése, PR feladatok)
  • Rákosi kutatás elindításában (levéltárazás, interjúzás) és a munka során felmerülő adminisztrációs feladatok ellátásában való asszisztálás (történészhallgatók jelentkezését várjuk!)

A gyakornoki program időtartama: 2013. szeptember 23. – 2014. január 31.

Munkaidő: változó, rugalmas.

Szükséges képességek: pontosság, precizitás, jó kommunikációs készség, a társadalomtudományok iránti elhivatottság, érdeklődés az empirikus szociológiai módszerek, a kapcsolatháló-elemzés és/vagy az analitikus társadalomtudomány iránt; illetve a Word, Excel és SPSS programok ismerete. Előny, ha a jelentkező hosszabb távon is érdeklődik a kutatói pálya iránt

A gyakornoki programban való részvételért fizetés nem jár, azonban az MTA TK „Lendület” RECENS kutatócsoport szakmai gyakorlatot igazoló hiteles okmányt ad. Példaként említhető, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézete elfogadja a szociológia mesterképzésen kötelező szakmai gyakorlatként. A teljesítés utólag is elszámolható.

Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 13. (péntek)

A jelentkezéseket e-mailben a mandacsko.eszter@tk.mta.hu címre (Mandácskó Eszter részére) várjuk. A jelentkezéshez szükséges: rövid szakmai önéletrajz és egy maximum egyoldalas motivációs levél. Kérünk minden kedves hallgatót/jelentkezőt, hogy motivációs levelében írja le, melyik feladatkör érdekli és ezt a döntését egy rövid indoklással egészítse ki.

A döntést megelőző szóbeli beszélgetések várhatóan azt követő héten, szeptember 18-tól kezdődnek. A pontos időpontról az érintettekkel e-mailben egyeztetünk.

Kutatásunkról, programjainkról további információ a http://recens.tk.mta.hu/  oldalon és a csoport facebook (RECENS = Research Center for Educational and Network Studies) oldalán található.